Fakat bunun kanıtlama durumunda çalışma yerine para cezası verilebilir hatta bunun yanı sıra iş yeri kapanması gibi bir söz konusu olur.
Ülkemizde 50 ya da daha üzeri saatlerde çalışanların istihdam edilenler içerisindeki oran açısında OECD ülkeler içerisinde lider durumda. Çalışan işçinin yaklaşık % 41 bu haftada 50 ve daha fazlası saat çalışıyor. Neredeyse 2 çalışan işçiden birisi sürekli fazla mesai yapıyor. OECD ortalaması yaklaşık %13 iken Türkiye 49,1 saatle ortalama haftalık çalışma zamanı en yüksek olduğu OECD ülkesi konumunda. Kanunen çalışma süresinin 45 olduğunu düşüntümüzde bütün çalışan işçilerin haftada ortalama 4 saat fazla mesai yaptığını biliyoruz.
İşveren Ödemek istemiyor
OECD verilerinin ortaya koyduğu durumun farklı bir bakımı ise çalışanların genellikle fazla mesailerinin karşıladığını alamaması. Birçok işveren fazla mesai yaptığı çalışmalarına bu sürenin karşılığı olarak ödeme yapmamakta. Hâlbuki haftalık 45 saatin üzerinde çalışmaların fazla mesai olarak değerlendirilmesi ve yüzde 50 zamlı ödenmesi gerekir
İdari para cezası öder
Çalıştıran fazla mesai yaptırdıkları işçilerin mesai ücretini vermezler ise ilerideki günlerde başları ağrıyabilir. İşveren, işçi fazla mesai yaptığını ispatlarsa hem işçiye bu süreler için ödeme, hem de SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) 5 fazla mesaiye ilişkin bildirim yapmak durumundadır. İşveren bu bildirimleri yenilediğinde idari para cezası da ödemek zorunda.
Denetim şart
Fazla mesai yapmak, üzgünün ki çalışma hayatının en ciddi sorunları arasında yer alıyor. Bu soruna; işverenlerin bilgilendirilmesi, denetim sisteminin etkin bir şekilde çalıştırılması, yeni istihdam yaratmanın kolaylaştırılması ve istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yüklerinin hafifletilmesiyle bütüncül bir yaklaşımla çözüm aranması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çalışan emeklilerin maaş kesintisi kaldırıldı başlıklı makalemizde aymet muhasebe programı, muhasebe programı ve serbest muhasebe programı hakkında bilgiler verilmektedir.