DOĞUM YAPAN SİGORTALI

Koşulları sağlayan bir bayan sigortalının her bir doğum için en çok 2 yıl 10 gün borçlanma payı vardır. 17.11.2015 tarihi itibarıyla bir günlük doğum borçlanması yapma talebi isteyen sigortalı 13,58 Türk Lirası yatırmak zorundadır. 24 ay borçlanma yapacak bayan sigortalının ödeme yapması gereken tutar 9.777 Türk Lirası’dır. Bu tutar yeni yılın ilk ayında 17,5 TL’ yükseltilecektir. Böylece 24 ay borç yapmak isteyen bir bayan sigortalı 12.639 Türk Lirası yatırmak durumunda olacaktır.

 

ÇOCUK SATISI ÜÇE YÜKSELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumunda yetişkinlerde doğum borçlanması sayısı üç’e yükseldi. Şartları sağlayan bir bayan sigortalı 3 doğum’da 6 senelik borçlanma payına sahiptir.

Öbür taraftan çocuk olması halinde doğum borçlanması mümkündür. Diğer taraftan ise staj girişi olan bayan sigortalılar, staj başlangıcı ile ilk defa uzun süreli sigorta bölümlerine giriş yaparak çalıştıkları süre dahilinde ki doğumların borçlanma hakkına sahiplerdir.

 

 

 

Gurbetçi için 126 bin lira

Emekli olabilmek için 20 senelik borçlanma oluşturması gereken bir yurttaşımız yeni yılın ilk ayından itibaren 126bin Türk Lirası ödeme yükümlülüğünde olacak. Borçlanmanın Ocak 2016 tarihinden önce yapılması halinde 97 bin 700 TL yatırılması yeterli olacaktır

 

1.800 TL AVANTAJI

Doğum yapan bayanın borçlanmasında sadece prim yatırma günü artmaktadır. Askerlik borçlanması olan bir kişi hem prim yatırma gün sayısını yükselmekte, aynı zamanda emeklilik tarihini erken plana alınmaktadır. 1111 sayılı Askerlik kanunu kurallarına göre, askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yapanlar askerlik zamanlarının bütününü ya da bir bölümü, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu zaman dilimini borçlanabilmektedirler. 1 sene 3 ay askerliğini borçlanacak bir kişi 17–11–2015 tarihi itibarıyla 6 bin 112 Türk Lirası tutar ödemesi gerekirken borçlanmanın 2016 sene ve sonrasında yapılması durumunda ücret 7 bin 899 Türk Lirasına artacak. Yaklaşık 2 bin TL civarında fazlandan ödeme yapma durumunda kalacak çalışanın acele etmesi gerekiyor.

Bir önceki yazımız olan İşsizlik Maaşına Zam! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın