Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun müjdesini verdiği taşeron çalışanlara kadro hakkının detayları kesinleşmeye başladı. Başbakan, kamuda görev alan bütün taşeron çalışanların kadroya geçirileceğini belirtmişti. Bahsi geçen düzenleme ile 720 bin taşeron işçi kadro hakkına dahil olacak. Bu açıklama sonrasında taşeron çalışanların aklında, geçişin nasıl olacağına dair sorular oluştu.
İlk olarak şunu belirtmekte fayda var ki, kamuda görev yapan taşeron çalışanların 1 Kasım 2015 ve öncesinde işe girmiş olanlar kadroya dâhil edilecek. Bu tarih sonrasında taşeron çalışan olarak kamuya da görev yapan taşeron işçiler için kadro hakkı bulunmamakta. Tarih belirlenmesinin sebebi, taşeron çalışanlara kadro verileceği vaadinden sonra kamuya taşeron çalışan olarak alınmış olan kişilerin kadroya geçirilmesinin engellenerek, olası suiistimallerin ortadan kaldırılmasıdır.
Devlet Memurları Kanunu’nda memur, sözleşmeli personel ve çalışan statüleri mevcut. Taşeron işçilerden kadroya dâhil edilecekler “özel sözleşmeli personel” sınıfında kamuya atanacak. Bu statünün çalışma şartları, mali ve sosyal hakları ayrıyeten düzenlenecek. Özel sözleşmeli personel sınıfında atanacak işçiler, yine diğer sözleşmeli personeller gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi tutulacaklar. Bunun sayesinde, memurlara temin edilen sosyal ve maddi haklar, bu işçiler için de sağlanacak. Ayrıyeten, bu kişilerin sözleşmeleri 3 yılda bir yenilenecek. Haliyle, her yıl “Acaba sözleşmem yenilenir mi?” gibi bir kuşkuları olmayacak.
Kadroya “özel sözleşmeli personel” olarak atanan işçilerin çalışmaları, emeklilik bakımından 4/a’lı, yani eski adıyla SSK’lı olarak değerlendirilecek. Kamuda kadroya dâhil edilen kişiler devlet memuru gibi değil, işçi gibi emekli olacak. Önceki çalışmalarında da 4/a’lı olarak prim ödenen bahsi geçen kişiler için getirilen kadro hakkının, emeklilik bakımından farkı olmayacak.
Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamada personel çalıştırılmasına göre hizmet alımı ihalelerinde çalışanlara kadro hakkı temin edilecek. Ayrıca, anahtar teslim yada götürü usulü çalışan taşeron çalışanlar kapsama dahil tutulmayacak. Diğer yandan, kamuda sürekli görev yapan taşeron çalışanlar kadroya geçirilecek. 12 ay boyunca istihdam edilen kişiler kapsama dahil tutulacak. 36 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan taşeron çalışanlara kadro hakkı söz konusu değil.
Taşeron işçilerden emekliliği gelmiş yada 65 yaşını tamamlamış olanlara da kadro hakkı söz konusu değil. Diğer yandan, kısmi süreli çalışan taşeron çalışanlara da kadro hakkı sunulmayacak. Devlet memurluğuna atanmak için gerekli koşulları taşıyan ve tam süreli olarak istihdam edilen taşeron işçiler kadroya alınacak.
Bir önceki yazımız olan Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.