Çoğu orta ve büyük çaptaki işletmeler üst kademe elemanlarına ve özel bir alanda uzmanlığı bulunan çalışanlara binek otomobil tahsis ederek bu tarzda jestlerde bulunabilmektedir.
Çoğu orta ve büyük çaptaki işletmeler üst kademe elemanlarına ve özel bir alanda uzmanlığı bulunan çalışanlara binek otomobil tahsis ederek bu tarzda jestlerde bulunabilmektedir.
Günümüzde sıkça rastlanan bu durum için çeşitli seçenekler kullanarak araç tahsisi yapılmaktadır. İlk seçenek olarak şirket zaten kendi bünyesinde bulunan bir otomobili elemanın kullanması için vermesidir. Diğer bir seçenek olarak şirket personelin aracını kiralar yada herhangi bir araç kiralama şirketinden araç kiralamaktadır. Maliyetinin az olmasını amaçlayan işletmeler ikinci yöntemi daha çok tercih etmektedir.
Aracı Kiralanan Personele KDV Zorunluluğu
Yukarda bahsettiğimiz ikinci yöntem gibi yani personel aracını çalıştığı şirkete kiralamış ise personel KDV ödemek zorundadır. İşletmenin kendi personelinden temin etmiş olduğu kiralık aracın kiralama işlemleri, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/3-f maddesinde yer almaktadır.
Gerçek kişiler tarafından her türlü binek olarak kullanılabilecek araç vb. türevlerin kiraya sunulması takdirinde elde edilen kazanç Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. Maddesine göre gayrimenkul sermayeye bağlıdır. Eleman, kiralama işlemini ticari bir usul ile yapmıyorsa ve ayrıca her hangi bir devamlı faaliyet söz konusu değil ise her hangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Kiralama, usulüne uygun gerçekleştiriliyorsa ortada bir ticari kazanç söz konusu olacaktır, bu durumda GVK’nın tespit ve maddelerine uygun bir ticaret gerçekleştirilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekir.
Otomobilini kiraya sunan personelin çalışmakta olduğu işletme tarafından Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi gereğince 70. Maddede beyan edilen mal ve kazançların kiraya verilmesine karşılık temin edilen kazanç miktarının %20’si oranında gelir vergisi kesintileri yapılmaktadır.
Eğer tevkifatlı haline rağmen araçtan elde edilen kira gelirinin toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. Maddesinde yazılı vergi tarifesinin ikinci gelir bölümünde bulunan tutar sınırını geçiyor ise (2015’de 29.000 Türk Lirası olarak belirtilmiştir.) mart ayında verilecek olan gelir vergisi beyannamesinde vergi dairesine sunulması gerekmektedir.
İşletmenin kendi elemanından araç kiralaması için yapılan sözleşmenin belirlenmiş olan belli bir parayı içinde bulundurması halinde, anlaşmanın süresine göre kira bedeli üstünden binde 1.89 oranında damga vergisinin de hesaplanması önemlidir.
Bir önceki yazımız olan Asgari Ücret Zammı Piyasayı Etkiler mi? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.