Bir önceki yazımızda Muhasebenin temel kavramlarından; sosyal sorumluluk kavramı, kişilik kavramı, işletmenin sürekliliği kavramından bahsetmiştik. Bugün ise yazımıza dönemsellik kavramı, parayla ölçülme kavramı, maliyet esası kavramı ile devam edeceğiz
4.Dönemsellik kavramı, işletmenin süresiz kabul edilen ömrünün dönemlere ayrılmasıdır. Bu dönemler genellikle bir yıl olur. Her dönemdeki işletmenin gelir, giderleri karşılaştırılarak kâr zarar durumları belirlenir, raporlanır.
5.Parayla ölçülme kavramı, muhasebedeki olayların para ile yapılmasını ifade eder. Muhasebe işlemlerinde ulusal para birimi kullanılır.
6.Maliyet esası kavramı, işletme tarafından edinilen ürün ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, alınan esasları ifade eder. Para olarak değerlendirilen tüm faktörler maliyetin içindedir.
Bu kavramlar muhasebenin temel kavramlarından olduğu için muhasebe işlemlerinde de çok önemlidir. Muhasebe işlemleri için de bu kavramları bilmek gerekir. Muhasebe işlemleri; ön muhasebe ve genel muhasebe olarak sınıflandırılır. Genel muhasebe ön muhasebeden daha kapsamlıdır. Genel muhasebeyi bilmeden muhasebenin işlemlerinin tamamına hâkim olunamaz. Genel muhasebe işlemleri genel muhasebe programı aracılığıyla yapılmaktadır. Genel muhasebe programı muhasebecilerin, muhasebe ihtiyaçlarının hepsini karşılamaya çalışsa da tüm genel muhasebe programları bu konuda yeterli değildir. Aymet Genel Muhasebe programı genel muhasebe alanında etkili çözümler sunmaktadır. Genel Muhasebe sunulan birçok özelliğe ek olarak, Online raporlama modülü ve E-Ticaret programı ile entegre çalışabilmesiyle Aymet Genel Muhasebe programı diğer genel muhasebe programlarından ayrılmaktadır. Aymet Yazılımın geliştirdiği bir diğer program türü ise ön muhasebe programıdır. Bunlar Aymet Kobi programı ve Aymet Ticari muhasebe programıdır. Aymet Yazılım sahip olduğu muhasebe programları ile muhasebe sektöründe etkili bir yer edinmiştir. Ayrıca günümüz gelişmeleriyle yakından ilgilenerek yeni muhasebe programları geliştirip piyasaya sunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Muhasebenin Temel Kavramları 1 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.