İşçi Maaşlarında 10 Kişi Sınırı 5 Kişiye İnmesi İçin Düzenlemede Geri Sayım Başladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 5 ve üzerinde işçisi olan işletmelerde maaşların artık banka aracılığıyla ödeneceğini belirtti.
Bakan Soylu, Türkiye’nin bir yandan kayıt dışıyla mücadele ettiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:
”Türkiye bir taraftan kayıt dışına karşı mücadele veriyor bir taraftan da istihdamın artmasını sağlıyor. Bugüne kadar bir iş yerinde 10 kişiden fazla insan istihdam ediliyorsa bunlar ücretlerini bankalar marifetleriyle ödüyorlar. Kayıt dışıyla alakalı şimdi yine bir adım atabilmek ve bu olayda bir adım daha öteye geçebilmek için sayıyı 5’e düşürüyoruz. İşletmelerde 5 ve üstünde işçiler, bundan sonra ücretlerini bankalardan temin edecekler. Bu, Türkiye’de hem kayıt dışını kayıt içine alabilmek hem de herkesin bir şekilde kayıt içinde olabilmesini sağlayacak önemli adımlardan biridir. İnşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde yayınlanacak ve yürürlüğe girecektir.”
UYGULAMA 10 KİŞİ İLE DEVAM EDİYOR
Ülkemizde çalışanların kayıt altına alınmasında bir adımda 18.11.2008 tarih 27058 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğe göre işverenler işlem yapacaktır.
6098 sayılı Borçlar Kanununa Göre,
5953 sayılı Basın-İş Kanununa Göre,
854 sayılı Deniz-İş Kanuna Göre,
4857 sayılı İş Kanununa Göre,
Ücret, İkramiye ve tüm ödemenin banka aracılığı ile yaptırılması düzenlenmiştir.
YAPILAN DENETİMLERDE 01/01/2009 TARİHİ MİAT KABUL EDİLİR
İşverenler 01.01.2009 tarihinden itibaren; 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 5953 sayılı Basın-İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırdıkları;
İşçi,
Gazeteci,
Gemi adamının ücret, prim, ikramiye ve bu statüdeki her türlü istihkakını yönetmelikte belirtilen şartlar dahilinde banka aracılığı ile ödemek mecburiyetindedirler.
ÇALIŞAN SAYISI 10 KİŞİ OLARAK BELİRLENMİŞTİR
5953 sayılı Kanuna göre Türkiye genelinde asgari 10 gazeteci çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları bütün ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, banka yoluyla ödemekle yükümlüdürler. Gazeteci çalıştıran işverenler, aynı zamanda 5953 sayılı Kanun hükümleri haricinde kalan ve İş Kanununda “işçi” tanımına giren kimseleri çalıştırmaları halinde, çalıştırılan gazeteci sayısı ile işçi sayısı toplamının asgari 10 olması halinde de çalıştırdıkları gazeteci ve çalışana o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar yoluyla ödemekle yükümlüdürler.
Bir önceki yazımız olan Muhtaç Çalıştırana Destek Geliyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.