Çiftçilerimize Erken Emeklilik !

 Geçmişte hizmet kullanımı halk arasında yaygınlaşmış sözde  bir haktır.

 

 

 

Geçmişte hizmet kullanımı halk arasında yaygınlaşmış sözde bir haktır.

Tabi bir olasılık vardır. Mesela ülke dışından hayatını sürdüren vatandaşlarımız için bu süreç için borçlarını ödeyerek emekli olma hakları vardır. Bu olasılıklardan biride ülke içerisinde bulunan çiftçi vatandaşlarımız içinde geçerlidir. Devlet tarafından belirlenen yasalara göre 1 Nisan 1994 yılından itibaren üretmiş olduğu tarım ürünü yada ürünlerinin %1’lik Bağkur kesintilerinden makbuz ile satım işlemi yapmış olan çiftçinin geçmişte kalan sigortalanma tescili mevcuttur. Tarım ürünlerinde kesinti yapılabileceği gibi Besi hayvanı yada süt gibi ürünlerdede bulunmaktadır. Bahsi edilen satışlara bağlı olarak ilk olarak sigortalılık tescili yapılıyor. İkinci işlemde ise prim borcu ödenmektedir. Oluşturulan şartlarının kabulünden sonra çiftçilerimize emeklilik sağlanıyor. Mesela 1959 yılından önce doğan kadın çiftçilerimiz  ve 1957 yılından önce doğan erkek çiftçilerimiz 1994 Nisan ve 1999 Ağustos arasında kesintili zirai ürün satışı yapan çiftçilerimiz için tescil ve ödeme sonrası emekliliği mümkündür.

Başlangıç Kesintisinden

1994 Nisandan yılından önce Bağ- Kur kesintisini makbuz karşılığında zirai ürüne ait tevkifatı ve kesintiyi  göstermiş olan belgeleri de ekleyerek sigortanın başlangıcı için SGK’ ya yazılı dilekçe ile başvuru yapması gereklidir. Tevkifat tutarı Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmesinden sonra ay başlangıcının ardından sigortalanmaları başlamış bulunmaktadır.

Zirai üretimde bulunan kişilerin bu şekilde başlangıcı bulunan sigortalıların, Zirai üretim şartıyla devam edilir. Üretim devamlılığının belirlenmesinin ardından ek olarak bazı kurallar aranmaktadır. Kesintinin

Makbuzu ile başvuru yapıldığında kesintinin yapılan yılın sonlarına doğru belirleniyor.

Tapuda Kayıt Önemi

Bu süreci sağlayan yalnız Ziraat Odası değil, bir diğer tercih edilen yönlerde vardır. Ziraat Odası’nda kayıtı mevcut değil ise sigorta belgelenmesinde devamlılığı için meslek kuruluş kaydı, kooperatif birlikteliği kaydı yada bunlarda mevcut değil ise tevfikata göre ürünün üretildiği yere ait tapu kaydı devamlı üretim için kullanılmaktadır. Bu tapu kayıtlarının sürekliliği için de önemlilikler bulunmaktadır.

Aksi takdirde tapu kaydının kayıt şekli ve kayıt tarihi de sigortalanın devamı içinde önemli rol oynamaktadır.

Miras Tescili

Kesintili Bağ kur sigortalının onaylanmasında tapu belgeleri kullanıma başlanılacaksa bu tapuların sigortalı kişi adına belirtilmesi de gerekmektedir. Eğer tapu onayı kesintiden sonra bile kullanılmaktadır. Belirtilme işlemi geç olan tapu kaydından faydalanılmak için kesintiden öncede Vasiyet name ya da mirasçılık belgesi almış olması gerekmektedir.

Tarlasında Tütün üreten bir kişi 1998 yılında veraset ilanı alıp 2010 yılında da tapu tescilini yaptıran Tütün üretimi yapan Çiftçi Harun Bey, bu tarlada yetiştirilen 1994 – 1998 yılları arasında satışını yaptığı mahsulün prim kesintilerini düzeltilmiş makbuzlarla Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurması gerekmektedir. Harun Bey’ veraset ilamını aldığı yıldan önce elde edilen ürünlerin ilk satışa özel tek seferliğe mahsus 21.05.1995 ve  22.10.1995 yılları arasında Tarım Bağ – Kur sigortasının onaylanması gerekmektedir. Geç yapılan tapu tescili için ise veraset ilamının alınan tarihinden sonra yapılmış ikinci bir satış makbuzuna istinaden gerçek kayıtların ise 02.05.1999 yılından sonra devam ettirilmesi gerekmektedir.

 

Bir önceki yazımız olan Bütçe İhalesi İyi Durumda başlıklı makalemizde Aymet Ticari Muhasebe, Resmi Muhasebe ve ticari muhasebe hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın