Asgari ücretin kazanç 2016 yılında 1.300 TL zamlı halinde işsizlik maaşları da artacaktır. 2015 yılında alt sınırı beşyüzbeş tl, üst sınırı binonbir tl olan işsizlik ödeneğinin 2016’da 658–1.316 lira arasına yükselmesi beklenmektedir.
Asgari ücretin 300 TL zammı halinde işsizlik maaşlarının tavan ücretinde yaklaşık 305 TL yükselme olacaktır. Bu yükselişle, 2015 yılının ikinci yarısı için alt sınırı 505 TL, üst sınırı 1.011 lira olan işsizlik ödeneği miktarının 2016 yılında 658 TL ile 1.316 lira arasında olacağı hesaplanıyor.
MÜDDET VE KOŞULLAR
İşsizlik ödeneğinin zamlanası ile birlikte sigortadan faydalanma koşullarının da uzatılmasına yönelik çalışma hızlanacak. İşsizlik maaşının yükselmesinin ardından, işsizlik sigortasından faydalanma zaman ve koşullarının da kolaylaştırılması planlanıyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre işsizlik maaşının yeni yıldan itibaren kademeli olarak artırılması planlanıyor. Yüksek ücretli olan bir kişinin iki bin tl’ye kadar işsizlik maaşı alabilmesinin de önünün açılacağı belirtiliyor. Sigorta primine esas kazanç alt sınırı asgari ücretin brüt tutarı olarak uygulanıyor. Bu sebeple özel sektörde ki bir işçi ne kadar maaş alırsa alsın işsiz kaldığında eline brüt asgari ücretin yüzde seksen’inden fazlası miktarda bir para geçmiyor. İşsizlik ödeneği brüt asgari ücretin yüzde kırk’ının da altına inmiyor.
‘4AY ESNEKLİK’
Hükümetin ve ekonomi yönetiminin üstünde çalıştığı düzenlemenin alt yapısı üstünde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin çalışması sürüyor. Buna göre işsizlik sigortasından faydalanabilmek için 4ay olan prim tediye zorunluluğunun 1aya indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, altıyüz gün zaman ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise yüz güne düşmesi gibi konular ele alınıyor.
İşsizlik ödeneği miktarı, sigortalının son 120 gün içindeki sigorta primine temel kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının uzanılmasına yönelik çalışma yürütülüyor. Hem gün sayısının düşürülmesi hem de zat kusuru ile işten çıkanlarında sistemden faydalanması konusu da masada bulunuyor. Öbür yandan, işsizlik maaşı kapsamında bu zamana kadar yaklaşık dokuz milyar TL ödeme gerçekleştirilmiştir. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın seksen milyar TL oranında olduğunu aktaran öte düzeye bir ekonomi yetkilisi ise rakam yüksek olursa da işsizlik maaşının mesleğe dönüşmemesi gerektiğinin bildiriyor.
Bir önceki yazımız olan İş güvencesinde 30 çalışanın önemi? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.