Çalışma hayatında işçi ile işveren arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabiliyor. Hatta bu anlaşmazlıklar işten çıkarmaya kadar gidebiliyor. Hemen belirtelim başlıkta yer alan haklar iş güvencesi kapsamında olan işçiler için geçerli.
Kimler iş güvencesinden yararlanır?
Bir işçinin iş güvencesi kapsamında olabilmesi için işyerinde 30 ve üzerinde işçi çalıştırılması, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması, en az 6 ay (maden işyerlerinde çalışanlar için 1 gün yeterli oluyor) kıdeminin olması ve işveren vekilliğinin bulunmaması gerekiyor. Bu şartların hepsini sağlayan işçiler iş güvencesi hükümlerine tabi oluyor.
İş güvencesi ücreti ve tazminatı
İş güvencesi kapsamında olan bir işyerinde çalışan işçi işveren tarafından haklı bir neden olmadan İş Kanununun 17.maddesine göre iş sözleşmesi sona erdirilirse işçi bir ay içerisinde iş mahkemesine başvurarak işe iadesini isteyebilecek. Mahkemenin işe iadesine karar verdiği işçiyi işveren işe başlatmazsa, işveren işçiye en az 4 en fazla 8 aylık ücreti tutarında tazminat ve mahkeme sonuçlanıncaya kadar çalışılmadan boşta geçen 4 aylık sürenin ücretini ödeyecektir.
İhbar ve kıdem tazminatı ödenecek
İş güvencesi tazminatından ayrı olarak 4 haftalık ücreti tutarında işçiye ihbar tazminatı da ödenecek. İşçinin kıdemi bir yıl ve üzerinde ise işçiye ayrıca kıdem tazminatı da ödenmesi gerekiyor.
Görüldüğü üzere 6 ay çalışan işçi, çalıştığı süreye ait olan 6 aylık ücretinin dışında yaklaşık 9 ile 13 aylık ücreti tutarında değişen miktarlarda çalışmadan ücret ve tazminata hak kazanıyor.Çalışma hayatında işçi ile işveren arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabiliyor. Hatta bu anlaşmazlıklar işten çıkarmaya kadar gidebiliyor. Hemen belirtelim başlıkta yer alan haklar iş güvencesi kapsamında olan işçiler için geçerli.
Bir önceki yazımız olan Çiftçi Erken Emekli Olabilir... başlıklı makalemizde Aymet ve muhasebe hakkında bilgiler verilmektedir.